Jiří Chvojka

Zbláznil se Warren Buffet? Nebo už my všichni?

3. 10. 2011 15:40:20
Warren Buffet, americký investor, chce po americkém prezidentovi zvýšení své daňové povinnosti, protože platí větší sazbu, než jeho sekretářka. Obama to využil ve svém velkolepém daňovém plánu, kdy chce zdaněním bohatých dosáhnout snížení schodku. Ztratili boháči rozum?

Čekal jsem, že se pravicoví politici a konzervativní intelektuálové začnou bouřit proti takovému zjevnému nesmysli, ale zatím jsem na naprosto logickou reakci nenarazil. To opravdu nikomu, ani Warrenu Buffetovi, nedochází, že když jeho sekretářka platí vyšší sazbu daně, že nemají STOUPAT daně Buffetovi, ale KLESAT daně sekretářce? Pokud Buffet své peníze vydělal mravně a legálně, může se jich mravně a legálně vzdát, sekretářka asi takové zásoby peněz nemá. Kromě toho, že tedy americký investor samozřejmě může svým zaměstnancům zvednout plat a zabít tak dvě mouchy jednou ranou (podpora státního rozpočtu formou daní a lepší životní úroveň lidí jemu blízkých), má rovněž možnost svůj majetek věnovat na vzdělávání chudých tak, aby se dostali z ghett a byli schopni se sami o sebe v budoucnosti postarat.

Jenže svět už logicky nefunguje. Warren Buffet vydělal na ekonomické krizi a na pumpování peněz daňových poplatníků do špatně hospodařících bank spoustu peněz. Pro něj tedy není klíčové, jak se bude chovat on, ale kdo bude rozhodovat o většině peněz. A Buffet si vybral administrativu amerického prezidenta.

Jeho požadavek o vyšším zdanění bohatých Barrack Obama zopakoval ve svém projevu o daňových reformách celke 17krát. Proto by měl finančního mága asi dekorovat nějakým vysokým státním metálem, zachraňuje mu kariéru a oblibu zejména u chudších voličů. Ruka ruku myje. Buffet zaplatí na daních, Obama mu to vrátí restrikcemi v ekonomice, dotačními programy a dalšími kroky.

as

Hlavním problémem je ovšem to, že se v poslední době řídíme úsudkem lidí, kteří jenom hájí své vlastní zájmy. Warren Buffet je z generace finančníků, kteří nikdy nevlastnili nic proto, aby jim to vyrábělo a drželo hodnotu. Koupil si Berkshirskou továrnu proto, aby dál vyráběl? Ne, rozprodal nemovitosti, kousek továrny prodal a založil fondy, které pouze spekulovaly. Proto se řídí jinou filozofií. Pro něj je určitě výhodná, ale musíme se tím řídit my? Neměl by se raději stát zmenšit, přestat od nás vybírat peníze a používat je na něco, co nechceme?

Autor: Jiří Chvojka | karma: 16.06 | přečteno: 1286 ×
Poslední články autora