Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hotel Savoy špion: Cui bono?

Neuvěřitelné se stalo skutkem. Na serveru aktualne.cz byl zveřejněn videozáznam z bezpečnostní kamery, která ukázala, jak se v lobby baru tohoto 5hvězdičkového (!) ubytovacího zařízení sešel kancléř prezidenta Jiří Weigel a vlivný sociální demokrat Miroslav Šlouf. A to vyvolává desítky otázek. Ta první je? Proč to někdo zveřejnil?

Savoy Hotel Prague Security Camaktualne.cz Představte si to sami: Jdete se svým obchodním partnerem na schůzku do jednoho z nejluxusnějších hotelů a najednou na internetu uvidíte své fotky z tohoto setkání. Je jedno, jestli jste premiér, lobbista, pekař, fotbalista nebo třeba novinář. Někdo si dá tu práci a sestříhá záběry ze čtyř bezpečnostních kamer ze dvou různých dnů a dodá je zpravodajskému internetovému sreveru Aktualne.cz! A je z toho aféra odehrávající se v České televizi, na internetu i v dalších médiích. Vyvolává to nepříjemné otázky. Níže jsou položeny jen některé.


Kdo to udělal?
Představte si to sami. I v kasinu přetíženém kamerovými systémy mají přístup do sálu s nahrávacím zařízením maximálně jedna až dvě osoby za směnu a dají se snadno vystopovat. Navíc, zná běžný bezpečnostní technik v nějakém hotelu osoby Jiřího Weigela a Miroslava Šloufa? A ví, že je jejich schůzka důležitá? Asi těžko. Profesní minulost reportérky Aktualne.cz Sabiny Slonkové napovídá, že by jí materiál mohli předat policisté. Ale proč ti, sakra, měli přístup k bezpečnostním kamerám nějakého hotelu na Malé Straně?

Mohl to být zájem majitele? Na webových stránkách hotelu se dočtete, že hotel od roku 1990 vlastní společnost WARIMPEX, která v ČR ukončila své aktivity v roce 1998, a hotel operuje nadnárodní skupina Vienna International Hotels & Resorts, což je nadnárodní firma a do českého politického boje jí asi moc není.

"Bezpečák" z hotelu
Hypoteticky to mohl udělat zaměstnanec bezpečnostní služby. Muselo mu být jasné, že ho okamžitě vyhodí. Udělal to pro peníze? Asi těžko. Deník Blesk koupil fotky mrtvého Karla Svobody od policistů za pár desítek tisíc korun a relativně chudý internetový zpravodajský server by těžko mohl nabídnout víc. A to za paragraf 53 nestojí.

Policie
Pokud skutečně hotel - a potenciálně i Miroslava Šloufa - sledovala (raději nedomýšlím, proč by sledovala prezidentova kancléře), proč dlaa novinářce k dispozici tyto záběry? O ničem nevypovídají a policisté by se pouze prozradili, aniž by výsledek byl kdovíjaký.

Politická konkurence
Abychom mohli začít spekulovat o nějakém stranickém propojení, musíme nejdříve analyzovat dopady zmíněné reportáže. Miroslav Šlouf se pár dnů před volbou prezidenta sešel kancléřem Václava Klause. Lobbista ČSSD, který má prokazatelně a bez skrývání blízko k Miloši Zemanovi, několikrát prohlásil, že by mu byl současný prezident na Hradě milejší, než kandidát sociálních demokratů. Václav Klaus nezastírá, že se snaží sehnat hlasy sociálních demokratů. Schůzka je tedy logická, Miroslav Šlouf je jedním z lobbistů, který by mohl pomoci. Záznamy nedokazují nic podezřelého, pánové spolu prostě chvíli seděli v hotelu.

Takže otázky. Prospěje to ČSSD a zeleným, kteří budou znervózňovat případné zrádce? Těžko, potvrzuje to všechny dosud známé informace. Prospěje to ODS, která by mohla znervóznit Švejnarovi příznivce? PRavděpodobně nikoliv, navíc v zájmu ODS není rozviřovat spekulace okolo svého kandidáta.

Čili: Cui bono? Proč byl ten záznam vynesen z bezpečnostního systému, kdo ho doručil do redakce Sabině Slonkové? A proč se okolo toho vůbec vede diskuse? Jediným poškozeným se zdá luxusní hotel, kam teď už rozumný člověk na kávu nepůjde.

JCH - zveřejněno na www.napravo.cz

Autor: Jiří Chvojka | středa 6.2.2008 1:21 | karma článku: 18,67 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

Jiří Chvojka

Jak jsme zahájili kampaň proti červené

Obvykle je kampaň s červenou barvou vedená proti komunistům, nebo si ji komunisté vedou pro sebe. Teď se na nás valí červená kampaň nejmenované největší české pojišťovny, která vám nabízí „férové podmínky“ pro pojištění.

8.9.2021 v 6:07 | Karma: 10,00 | Přečteno: 415x | Diskuse| Politika

Jiří Chvojka

Poškození klienti o voze, ČNB o koze

Česká národní banka dlouhodobě selhává a nechrání spotřebitele. Nyní jsou jich v nejistotě stovky tisíc. A veřejná prohlášení ČNB situaci příliš nepomáhají

6.8.2020 v 13:59 | Karma: 14,15 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Chvojka

Proč nehraje ČNB s klienty pojišťoven fér hru?

Česká národní banka nedbala upozornění klientů a schválila spojení dvou největších pojišťoven na trhu. Teď soudy pravomocně sdělily, že převod smluv mezi nimi je neplatný. A ČNB rozsudky bagatelizuje. Kdy začne hrát férovou hru?

29.7.2020 v 7:32 | Karma: 18,66 | Přečteno: 872x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Chvojka

Otevřený dopis pro Aleše Michla z České národní banky

Česká národní banka má chránit spotřebitele před nekalým jednáním. Jeden problém ochrany spotřebitele za možná miliardy korun jsme objevili a ČNB by ho měla řešit. Okradených mohou být stovky tisíc klientů jedné pojišťovny.

12.2.2019 v 12:19 | Karma: 31,19 | Přečteno: 2270x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Chvojka

Energetický Mikuláš má nejraději nejbohatší firmy

Existuje vtip, že Ježíšek má bohaté děti raději, než ty chudé. Mikuláš má rád velké energetické firmy, které dostaly právě 6. 12. od Energetického regulačního úřadu jako mikulášskou nadílku miliardu korun ročně z kapes nás všech.

11.12.2018 v 21:17 | Karma: 22,33 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Volby by v březnu podle Medianu vyhrálo ANO. TOP 09 vypadává, posilují malé strany

24. dubna 2024  6:22,  aktualizováno  6:32

Aktualizujeme Podle nejnovějšího volebního modelu Median by se v březnu do Sněmovny dostalo pět stran a hnutí. V...

Balík pomoci pro Ukrajinu či Izrael schválil Senát USA. Zbývá už jen Bidenův podpis

24. dubna 2024  6:24

Americký Senát schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2060x
Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Seznam rubrik