ČEZ si vážně myslí, že jsme idioti

Martin Roman opět ukázal, že své zákazníky považuje za mentálně retardované. Ve snaze zlepšit svůj mediální obraz vymyslel snížení DPH u plateb za elektřinu o 4 procenta, čímž by se prý snížila koncová cena. Přikládám pět argumentů, proč je to taková pitomost, že to ani není možné.

Snaha zlepšit si svůj mediální obraz je u Martina Romana zjevná. Nedávno proto ČEZ vypsal multimilionové řízení na reklamní agenturu, která má jediný cíl: zastavit trend, kdy Spolek proti nemravným cenám elektrické energie zobrazuje monopolistický ČEZ takto - klip Mr. Schluss - a Visací zámek navrhuje pro vedení ČEZ tvrdý trest - viz zde. Agenturu opravdu potřebuje a ne jen tak ledajakou. Zamáznout průšvih s jeho nejnovějším návrhem: Šéf ČEZ navrhuje snížení daně z proudu - to už bude vyžadovat pevné úsilí.

Víte, proč to nemá cenu?

1. Princip výběru DPH

Daň z přidané hodnoty je typ daně, který platí až koncoví zákazníci nebo spotřebitelé. Je tedy smutné, že paní redaktorka skočila PR oddělení ČEZ na lep a napsala, že by podniky na jejich plánované úlevě ušetřily statisíce a miliony korun měsíčně. Nesmysl. Přes plátce DPH tato daň vlastně jenom protéká, jediným efektem by bylo, že stát by dostal méně peněz.

2. Technika výběru DPH

Na Romanově revoluci by vydělali podnikatelé, kteří dodávají účetní programy. Ostatní firmy by místo úspory prodělaly, protože by si musely zavést další řádek do svého systému, poslat účetní na školení a znamenalo by to další a další náklady.

3. Třetí sazba daně

Dobrý kšeft by to mohl být i pro řadu dalších subjektů, které si to umí v parlamentu vyjednat. Už vidím v živých barvách to lobbování, co všechno má být v nižší sazbě. Plínky? Jasně, ušetříme dětem. Plyn? TO je přece taky důležitá komodita. Určitě vás napadnou desítky dalších důležitých položek, jimž by se měla daň snížit.

4.  Úřady a byrokracie

Každá změna je k horšímu, takže změna sazby povede k novým kontrolám, protože někdo by přece mohl chtít označovat prodej monočlánků jako prodej energie s nižší daní. Takže uděláme nové úřady a nové kontroly. Jen té práce, co bude možné odvést na změně daňového přiznání.

5. Daňové kejkle

Málo platné, platba za elektřinu se vzhledem k pozici ČEZ a jeho vlastnění státem musí považovat za skrytou daň.  Všichni politici říkají, že nerozdělený zisk ČEZ bude použit na důchodovou reformu, čili jsme zaplatili na složenkách ČEZ to, co jsme měli na složenkách daňového úřadu. Takže snížená DPH znamená čistý výpadek peněz plynoucích do státního rozpočtu (narozdíl od jiných změn daně z přidané hodnoty, tady bude pouze pokles příjmů státu u koncových zákazníků) a zisky ČEZ budou sloužit jako náhrada tohoto výpadku.

Je to samozřejmě takové hezky české "oslaďovací" řešení, které Martinu Romanovi zajišťuje udržení motivačních bonusů a peníze se do státní kasy dostanou až poté, co je "oholí" management ČEZ a na ně napojení lidé.

Ale mně se to nelíbí. Takže Vás zvu na demonstraci 29. ledna od 15 hodin před Energetický úřad v Jihlavě. Důvody protestu popíšu v příštím blogu, ale informace jsou zveřejněny už teď tady. A mimochodem se přihlašte, ať jim společně jako evropské spotřebitelské sdružení můžeme podobné nápady překazit.

JCH

 

Autor: Jiří Chvojka | pátek 23.1.2009 17:03 | karma článku: 31,19 | přečteno: 2221x
  • Další články autora
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2060x
Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Seznam rubrik