Zaměstnání snů má jméno: finanční arbitr České republiky

6. 12. 2018 8:06:46
Kdo má vlastně dnes zaměstnání snů? Výplata nadprůměrná, odměny velké, odpovědnost žádná, schopnosti nejsou zjevně potřeba. Zeptejte se u finančního arbitra!

Před relativně krátkou dobou jsem působil v roli státního úředníka, který měl na starosti ochranu spotřebitele na Energetickém regulačním úřadu. O energetické krizi se zde rozepíšu asi brzy, ale nikdy by mě nenapadlo, že jsem se jen těsně netrefil a nevybral si job snů. Tím je pozice finančního arbitra České republiky. Současná paní arbitryně se totiž dostala do pozice, kdy nic nemusí a může všechno. Podívejte se sami.

  1. Nikomu se nezodpovídá. Sice jednou za rok předloží Poslanecké sněmovně PČR výroční zprávu, ale v té nemá žádné měřitelné údaje. Naprosto postačí, když bude dostatečně rozsáhlá a barevná. Díky tomu se každoročně dočkala poděkování za dobrou práci. Bez ohledu na to, že její rozhodovací činnost například ve sporech v oblasti životního pojištění je naprosto tristní a počet rozhodnutí se pohybuje ve vztahu k zahájeným řízením v jednotkách procent. Jinými slovy: váš případ se dostane k vyřešení průměrně asi za 4 roky, ale je to prý výborná práce.
  2. Neřeší omyly ve svých rozhodnutích. Zarážející už je ta skutečnost, že o odvolání proti rozhodnutí finančního arbitra rozhoduje opět finanční arbitr sám. K tomuto účelu není zřízena žádná rozkladová komise v rámci úřadu nebo alespoň Ministerstva financí, jehož je kancelář finančního arbitra organizační složkou. Pokud už by některý chudák přeci jen u soudu takové rozhodnutí zvrátil, postačí pokrčit rameny s odkazem na jiný právní názor. Že taková situace bude naprosto ojedinělá, se přímo nabízí, protože soudcům se příčí z principu cokoli rozmotávat proti názorům finančního arbitra, byť by tyto byly sebevíce absurdní.
  3. Nemusí dodržovat žádné lhůty. Existuje sice něco jako je zákon o finančním arbitrovi, resp. v krajním případě správní řád, který řadu lhůt stanoví poměrně striktně, ale mimo žaloby k soudu pro nečinnost není fakticky žádný způsob obrany proti nečinnosti arbitra. Představa, že klient domáhající se spravedlnosti prostřednictvím řízení před arbitrem, žaluje finančního arbitra, tedy „svého“ soudce pro neplnění podmínek řízení, je úsměvná. I pokud už se několik stovek takových pomatenců najde, a pár desítek z nich dokonce u soudu vyhraje, nic se neděje, nikoho to nevzrušuje. Peněz ve státním rozpočtu na zbytečné soudy je přeci dost. Že řízení před finančním arbitrem trvá i 5 let? No a co?
  4. Stížnosti na svou práci řeší finanční arbitryně sama. Zákon o finančním arbitrovi, popř. správní řád jsou jen cárem papíru. Jednání s klientem za zády advokáta? Komunikace s klientem zásadně po telefonu a bez záznamu? Nevyhotovení písemného protokolu z ústního jednání? Normálka. Stěžujete si? O stížnostech ovšem rozhoduje ten, na jehož práci si stěžujete. Odhadnout výsledek takových stížností, na to člověk nemusí být jasnovidec;
  5. Námitky podjatosti vůči své osobě rovněž řeší zásadně sama. Finanční arbitryně v podstatě dělá všechno proto, aby každé řízení skončilo jeho zastavením. Počet řízení zastavených pro nesoučinnost navrhovatele na základě smyšlených důvodů jde do stovek. Stejně tak jako zastavení řízení pro zpětvzetí návrhu, kdy pracovníci kanceláře tlačí na spotřebitele, aby řízení ukončili sami. Straší je smyšlenými záminkami a vystrašila takto tisíce lidí. Finanční arbitryně ve prospěch pojišťoven nepokrytě přesvědčuje klienty, aby ukončili svá řízení, a to přesto, že jejich smlouva je v příslušném sporu vyhodnocena i samotným finančním arbitrem jako neplatná. Vlastně se mají všichni tvářit, že se nic neděje. Stěžujete si na podjatost? Ale jděte.

Když si stěžujete na finanční arbitryni, máte pramalou šanci na úspěch. Ona vládne a nenese žádné důsledky za chyby při své činnosti. Takže jejím cílem je nikoho nenaštvat, proti bankám a pojišťovnám nevystupovat, žádným způsobem nerozhodovat, neřešit a rozhodně procesně co nejvíce zamotat celý průběh řízení. Stížnosti proti sobě a námitky podjatosti bagatelizovat, žaloby rovněž (u těch desítek prohraných to jde sice stěží, ale zase takový rozruch to nezpůsobilo, tedy až na ty exekuce).

Výplata chodí včas, bonusy chodí pravidelně. Úřad stojící státní rozpočet ročně více než 50 milionů korun naoko funguje a Česká republika opticky plní své závazky v oblasti ochrany spotřebitele vyplývající z příslušných směrnic EK. Pozvánka na nějakou tu akci od pojišťoven určitě také občas dorazí. Navíc není žádný tlak shora.

Můžu si jen postesknout, že za dob Aleny Vitáskové na Energetickém regulačním úřadu bychom za každou podobnou „prkotinu“ šli okamžitě minimálně na výslech kvůli trestním oznámením, ale hlavně by nadřízené ministerstvo okamžitě hledalo cestu, jak nás za šlendrián potrestat. Doby se mění, takže gratuluji paní Nedelkové k práci snů: nic nedělat a brát za to prémie se mi ještě nikdy nepoštěstilo.

Autor: Jiří Chvojka | čtvrtek 6.12.2018 8:06 | karma článku: 22.78 | přečteno: 1040x

Další články blogera

Jiří Chvojka

Jak jsme zahájili kampaň proti červené

Obvykle je kampaň s červenou barvou vedená proti komunistům, nebo si ji komunisté vedou pro sebe. Teď se na nás valí červená kampaň nejmenované největší české pojišťovny, která vám nabízí „férové podmínky“ pro pojištění.

8.9.2021 v 6:07 | Karma článku: 10.00 | Přečteno: 415 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 588 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.65 | Přečteno: 895 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.59 | Přečteno: 1534 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2060

Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...