Jiří Chvojka

Další pohádka ČEZ o zlevňování elektřiny

17. 02. 2009 11:02:56
Nová reklamní agentura ĆEZu už zafungovala a pustila do světa "tajemný" zdroj, který den před zveřejněním oficiálním popsal MF Dnes svůj skvělý balíček, díky němuž se zlevní elektřina až o 13 procent. Jenom vrozená slušnost a přísná výchova mi zakazují používat v tomto článku silné výrazy. Protože ať se na mne PR oddělení ČEZ nezlobí, ale Martin Roman české ekonomice na pomoc rozhodně nejde.

www.sponel.cz

Na iDnes je ekonomická zpráva dne: ČEZ výrazně zlevní elektřinu, možná až o 13 procent, ve kterém se laskavý čtenář dočte, že společnost dokončuje propočty a dnes změny představí nejvyšší vedení firmy pod hlavičkou "ČEZ proti krizi a na pomoc české ekonomice".

ČEZ nejde proti krizi a nepomáhá české ekonomice

Řekněme to předem před tiskovkou Martina Romana. ČEZ nepomáhá v boji proti krizi, nijak nepomáhá české ekonomice už několik let a za jejich krokem nelze hledat žádný altruismus. Vedení ČEZ jde jen o dvě věci: pojistit si zisk ČEZ pro další roky a udržet se v křeslech. Protože jejich aktivita přichází den poté, co se sociální demokraté na svém sjezdu do zisků energetického monopolu pustili a navrhovali část dividend vrátit sociálně slabým a důchodcům. A Martin Roman je bez diskuse jedním z nejméně oblíbených Čechů, takže se musí snažit, seč mu síly stačí.

Takže mi nezbývá, než zopakovat své prohlášení pro tisk z loňského prosince: „Fixace cen je vzhledem k současnému prudkém u a nesmyslnému zdražování zdánlivě příznivá. Podle předpokladu vývoje cen na rok 2010 však můžeme předpokládat zlevnění elektřiny, pokud ale bude cena na dva roky pevná, domácnosti a malé podniky zlevnění nepocítí." A už to je tady. Pokud někdo nalétl nabídce ČEZ a zafixoval si cenu, musí teď nadávat.

A ČEZ ani nic jiného než zlevňovat nemůže, vynálezci energetické burzy se totiž chytli do vlastní pasti. Když elektřina rostla, sváděli to na spekulativně vyhnané ceny svých produktů na tzv. Energetické burze, nyní však burza neuvěřitelně klesá a dolů tedy musí jít i cena elektřiny. Snížení o 13 procent? To je opět výsměch. Neskočte na to!

Jak to je s cenou elektřiny na burze

Jen pro ilustraci přikládám obrázek s obchodování s produktem, který se nazývá baseload a jde o dodávku na měsíc březen 2009. Pokud je některý prodejce uvážlivý, tak 1 MW dnes koupí za méně než 35 EUR. Přitom stejný produkt stál ještě 25. září přes 85 EUR! Pokles ceny tedy činí skoro 60 procent!

Burza PXE a brezen

Takže snížení ceny o 13 procent je vlastně potřeba brát jako urážku zákazníků. Jen pro úplnost: domácnosti za stejný produkt - tedy dodávku v březnu 2009 - zaplatí přibližně 60 EUR, čili dvojnásobek ceny na burze.

Znovu platí: Energetický regulační úřad, antimonopolní úřad a Mirek Topolánek s Martinem Římanem dovolili dodavatelům energie a hlavně víceméně státní firmě ČEZ, aby své ztráty ze špatného obchodování přenesli na koncové zákazníky.

A je to krásný důkaz toho, že v dodávkách elektřiny žádný trh neplatí. Já teď nemůžu přijít za svým dodavatelem, případně sám na burzu, a požadovat, abych příští měsíc platil 35 EUR za elektřinu. Protože ceny už byly stanoveny. Údajně podle burzy.

Ostatně, pokud máte trochu času, prostudujte si, s čím vším a s v jak směšných objemech se na PXE "obchoduje" - www.pxe.cz . A nezapomeňte se taky podívat na obchodování z prosince 2009, kdy ČEZ zachraňoval firmu Moravia Energo (podrobnosti na www.sponel.cz).

ČEZ nabízí obchod se vzduchem

A všimněte si, co hodlá ČEZ nabídnout: v březnu se můžete rozhodnout, jestli chcete březnovou cenu produktu Elektřina na rok 2010 tak, jak je na burze. Co se stane? Když firma uvidí, že se najde dost zákazníků, kteří budou ochotni trávit svůj drahocenný čas studováním cen na PXE, začne na burze nakupovat a ceny? Samozřejmě půjdou nahoru.

Takže ČEZ z nás chce udělat hráče na burze, kteří mu pomohou ceny elektřiny zase zpětně zvednout. Jsem zvědavý, co na tento PR tah lidé řeknou. Spolek proti nemravným cenám elektřiny vám rozhodně radí: neúčastněte se pokusů ČEZ o vylepšení vlastního image.

Autor: Jiří Chvojka | karma: 45.86 | přečteno: 11460 ×
Poslední články autora