Poškození klienti o voze, ČNB o koze

6. 08. 2020 13:59:36
Česká národní banka dlouhodobě selhává a nechrání spotřebitele. Nyní jsou jich v nejistotě stovky tisíc. A veřejná prohlášení ČNB situaci příliš nepomáhají

K „Vyjádření ČNB k postupu při udělení souhlasu s převodem pojistného kmene“ zveřejněnému na webových stránkách ČNB dne 4. 8. 2020

Česká národní banka své vyjádření koncipovala jako reakci na „opakované dezinterpretace některých médií a zájmových skupin ohledně role České národní banky při převodu pojistného kmene mezi pojišťovnami. Ve svém vyjádření se v principu dopouští neférové hry v polemice. Připisuje médiím a „zájmovým skupinám“ tvrzení, které umí snadno vyvrátit a následně je vyvrací. Celé to má ovšem jedinou vadu – výtky vůči ČNB, a jejímu selhání, takto koncipovány nebyly. Proto je potřeba tuto polemiku vrátit k podstatě věci.

V médiích akcentované výtky vůči ČNB totiž nesměřují pouze vůči plnění povinností při udělení souhlasu s dohodou o převodu pojistného kmene mezi oběma pojišťovnami, jak by se snad mohlo z vyjádření ČNB zdát.

Role ČNB jako dohledového orgánu v pojišťovnictví je totiž mnohem širší a kritika v médiích se týkala právě tohoto širšího kontextu. Souvislost s převodem pojistného kmene mezi zmíněnými pojišťovnami je pak taková, že sada pochybení ČNB v dohledové činnosti se díky tomto převodu projevila v plném světle.

Podle zákona má Česká národní banka při plnění dohledové činnosti postupovat v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob a s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven a zajišťoven. Dohled v pojišťovnictví má být podle zákona založen na prospektivním přístupu přiměřeném povaze, rozsahu a složitosti rizik spojených s činností pojišťovny nebo zajišťovny, a na soustavném prověřování její činnosti a dodržování tímto zákonem a jinými právními předpisy stanovených povinností. V tomto rámci pak musí ČNB jako dohledový orgán dostát svým povinnostem, například i při udělování souhlasů s převody pojistných kmenů.

ČNB bylo již před udělením souhlasu s dohodou o převodu pojistného kmene mezi oběma pojišťovnami známo, že soudy opakovaně konstatovaly neplatnost pojistných smluv sjednávajících investiční životní pojištění původní pojišťovny, a to z důvodů, které jsou systémové a které se tak týkají všech těchto smluv. ČNB byla na tyto skutečnosti opakovaně výslovně upozorňována.

ČNB věděla, že taková situace může potenciálně vést k tomu, že předávající pojišťovna na základě dohody o převodu pojistného kmene pouze zdánlivě převedla (prodala) a přebírající pojišťovna pouze zdánlivě převzala (koupila) řádově stovky tisíc smluv, které ale nemohou být předmětem dohody o převodu pojistného kmene, neboť fakticky pro svou neplatnost neexistují. Neexistující smlouvy totiž nelze žádnou smlouvou převést.

Některá vytýkaná pochybení ČNB tak časově předcházejí schválení dohody o převodu pojistného kmene. Česká národní banka při své dohledové činnosti měla vyžadovat, aby na pojistném trhu bylo dosaženo souladu právních předpisů v pojišťovnictví vyložených ČNB a praxe:

  1. ČNB měla dotčeným pojišťovnám uložit opatření k nápravě, aby dostála své povinnosti soustavně prověřovat činnost pojišťoven a jejich dodržování zákonem a jinými právními předpisy stanovených povinností;
  2. ČNB měla uložit dotčeným pojišťovnám opatření k nápravě, aby dostála své povinnosti vykonávat dohled v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob.

Ani jednu z těchto povinností Česká národní banka nesplnila.

Systémové vady smluv o investičním životním pojištění pak měly být jistě důvodem pro prověření, zda je souhlas s převodem pojistného kmene na místě. Zdánlivý převod možná stovek tisíc neplatných smluv z předávající pojišťovny na přebírající pojišťovnu jistě musí mít dopad na stabilitu těchto pojišťoven.

Stejně tak má převod pojistného kmene a zdánlivý převod konkrétních pojistných smluv dopad na možná stovky tisíc spotřebitelů, kteří neplatné smlouvy uzavřeli, tedy těch pojistníků, jejichž zájmy má ČNB podle zákona chránit.

V uvedených souvislostech se samozřejmě nabízí otázka, jak mohla ČNB posuzovat, zda je naplněna podmínka splnitelnosti závazků z pojistných smluv, které byly v rámci pojistného kmene převáděny, jak uvádí ve svém vyjádření, když vzhledem k jejich neplatnosti řádově až stovky tisíc z nich převedeny býti nemohly.

Nikdo po ČNB nepožaduje, aby posuzovala platnost konkrétních smluvních ujednání, jak se možná domnívá, a především opakovaně tvrdí. Zákon jí však ukládá, aby v zájmu ochrany pojistníků, pojištěných a oprávněných osob a s ohledem na zachování finanční stability pojišťoven a zajišťoven reagovala v souladu se zákonem na zásadní systémové problémy pojistného trhu a pojišťovnictví obecně. V tom však Česká národní banka dlouhodobě selhává.

Autor: Jiří Chvojka | čtvrtek 6.8.2020 13:59 | karma článku: 14.15 | přečteno: 749x

Další články blogera

Jiří Chvojka

Jak jsme zahájili kampaň proti červené

Obvykle je kampaň s červenou barvou vedená proti komunistům, nebo si ji komunisté vedou pro sebe. Teď se na nás valí červená kampaň nejmenované největší české pojišťovny, která vám nabízí „férové podmínky“ pro pojištění.

8.9.2021 v 6:07 | Karma článku: 10.00 | Přečteno: 415 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1573 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2060

Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...