Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
G

Gašpo

1. 12. 2008 11:55
Re: Vysvětlení

Odvolávat se v tomto případě na tržní ekonomiku může jenom totální neználek a nebo zaměstnanec/akcionář ČEZu obhajující koryto. Je to stejné, jako kdyby jste v časech hluboké socialistické totality řekli lidem:

Zdá se Vám cena chleba moc vysoká? Tak běžte do jiného krámu !

0 0
možnosti
R

Raverr

30. 11. 2008 12:01
vysvětlení

1) čez je akciová společnost- o znamená, že jejím hlavním cílem je tvorba zisku. škoda má také velmi vysoké zisky. proč zde nečtu blogy o tom, jak by se škoda měla vzdát svých zisků a automobily prodávat o 50% levněji???

2) čez není monopol - dodává elektřinu asi 40% odběratelů v ČR. ne 80% jak tvrdí  zfanatizovaný autor. Marže z prodeje konečnému zákazníkovi tvoří "jen" 20% zisku.

3) každý má možnost vybrat si dodavatele nebo eletřinu vyrábět pomocí větrníků, fotovoltaiky nebo malé vodní elektrárny. čez by navíc byl povinen od vás tuto eletřinu vykupovat za cenu 12-13 Kč/kWh.

4) pokud na elektřinu nemáte dost peněz, zaveďte úsporná opatření. Úsporné žárovky a moderní spotřebiče vám uspoří tisíce korun ročně.

5) pokud nejste spokojeni s žitím v demokratickém státě s tržní ekonomikou, doporučuji emigraci do země zvané Severní Korea, pokud máte raději teplejší počasí, nabízí se Kuba. Určitě je tam elektřina a další životní náklady nesrovnatelně levnější. Stejně jako vaše kupní síla.

0 0
možnosti
TK

ntk_

1. 12. 2008 0:09
Re: vysvětlení

1) ČEZ je především vlastněn státem a tedy zisky z výdělku na akciích si proč rozdávají manažeři ? Jak jsem psal již níže, ať je tedy plně v soukromých rukou a bude mi jedno zda-li si majitel dá podíl na zisku managementu, dokud to vlastní stát, není mi to jedno, platím to taky a ano souhlasím s tím, že ČEZ má mít zisky... ale otázka kde to nahrabat a kam to nerozlévat...

2) Tak vy se tady bavíte o dodávkách celkových ale kolik procent tedy čítá dodávky pro domácnosti ??? Bude to těch uváděných 40% ??? NE a tady je problém... proč tedy honí na domácnostech nemsyslné zdražování, když celkově stejně vydělají na dodávkách do průmyslu a do ciziny mnohem více? A mj. tak nám ukažte tu konkurenci !!! Kdo?

3) Víte kolik lidí bydlí v rodiných domcích a kolik lidí ve společných domech ? Umíte si představit v paneláku větrník, malé vodní elektrárny a podobné neuskutečnitelné plány ? Opravdu logické...

4)v česku spoří hodně lidí a jak je vidět nepomáhá to...

5) tohle může napsat jen pitomec.

0 0
možnosti
TK

ntk_

29. 11. 2008 2:32
Proč nakládají s majetkem státu jako s vlastním ?

Nechápu z jakého statutu si management podniku nakládá s akciemi, který vlastní stát ? To kdyby akcionáři soukromé společnosti dali do rukou vlastní akcie vedení ať je prodávají  a vydělávají na jejich akciích ???? TO je přece absurdní...  Ať tedy pan Roman koupí celý ČEZ a potom vydělává na akciích, to mi potom bude jedno a jemu asi taky nebude zda-li nasazený ředitel vydělává na jeho akcíích...   A co vlastně manažerujou tito panáci v ČEZu ? Leda tak svoje křesla, že... opravdu dřina jak prase, ale dostat se tam, to dalo určitě fušku. Kdyby měli jen poznat špetku skutečného trhu tak první dotaz by byl proč nechtějí naši zákazníci náš produkt oni je nepotřebují ?? Musíme je motivovat??? Jsem pro volný trh, s konkurencí, nebo bič regulátora by měl platit tvrdě !

0 0
možnosti
MV

Martin V

28. 11. 2008 13:06
Nestačím se divit

Nestačím se divit, co je schopen někdo vyplodit, aby se dostal do politiky Rv

0 0
možnosti
G

Gašpo

28. 11. 2008 14:41
Re: Nestačím se divit

Hmm, tak mám dojem že zaměstnanci ČEZu dostali za úkol vyhledávat fóra a anonymně obhajovat koryta.;-D

0 0
možnosti
G

Gašpo

28. 11. 2008 11:36
pavel99

Pán "pavel99" je asi zaměstnancem a nebo akcionářem ČEZu, že ano? Prosím Vás radši se tady neztrapňujte. I člověk s IQ houpacího koně pochopí že monopol, který si elektřinu vyrábí i prodává, kterému v dozorčí radě sedí politici beroucí pohádkový plat za to že jsou tam proste evidovaní, dovolí si se zákazníky neskutečně manipulovat s různými vnucenými "nadstandardními" službami, učinně lobbuje proti alternativním řešením.... Že toto nemá s tržním hospodářstvím nic společného. A pokud je náš antimonopolní úřad impotentní a politická vůle samozřejmě žádná, je jediné řešení podpořit http://www.sponel.cz a obrátit se přímo na orgány EU.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

28. 11. 2008 12:17
Re: pavel99

I když nejsem ani akcionářem ani zaměstnancem ČEZu a dokonce se mi vůbec nelíbí platit vysoké ceny elektřiny, tak to neznamená, že spláchnu rozum do záchoda a budu tleskat nesmyslným blábolům.

Jinak obracet se na orgány EU je skutečně perlička - ty mají totiž velkou část viny (za vysoké ceny) na vlastním triku.

Jinak doporučuji najít význam slova "monopol".

0 0
možnosti
P9

pavel 99

28. 11. 2008 10:36
Koukám, že jste jako perlorodka

"...Neměl by náhodou Energetický regulační úřad nařídit prodej elektřiny

spotřebitelům za ceny, které jsou na burze aktuální nebo očekávané?..." - nechcete si někde zjistit, jaké jsou kompetence a účel ERÚ?

0 0
možnosti
P9

pavel 99

28. 11. 2008 10:33
To si snad děláte legraci, ne?

"...Nikdo vlastně dnes neví, kolik výroba elektřiny skutečně stojí...." - to myslíte vážně? Můžete konfrontovat s jinými výrobci (namátkou PRE, el. opatovice, Kladenské energocentrum....... - je registrovaných přes 300 výrobců.)

A pokud byste chtěl sám přiložit ruku k dílu, centrála stojí pár tisíc a můžete "jet" úplně bez ČEZu.

0 0
možnosti
MV

Martin V

28. 11. 2008 13:07
Re: To si snad děláte legraci, ne?

Přesně tak, nikdo dnes nikoho nenutí odebírat elektřinu od ČEZu.

0 0
možnosti
P9

pavel 99

28. 11. 2008 10:30
Ach jo

"...Vzhledem k tomu, jaké Skupina ČEZ generuje zisky ve vztahu k tržbám, lze se důvodně domnívat, že marže na výrobě elektřiny se blíží hranici 40 procent. Tomu už se ani nedá říkat lichva,-..." - a to si představte, že marže v restauracích je 100 až 300%. Restauratéři by měli rovnou střílet, že?

A mimochodem - jakéže jsou ty zisky ve vztahu k tržbám? (Tedy procento ziskovosti?) To už není příliš "úderné číslo", že?

0 0
možnosti
DB

cartouche

28. 11. 2008 16:14
Re: Ach jo

To vysvětluje, proč jsou majitelé restaurací tak bohatí a staví si paláce za 200 milionů.

0 0
možnosti
PH

hekp

28. 11. 2008 3:55
sponel

Také nejsem nadšen rostoucí cenou elektřiny, ale nahlížím na ni stejně jako na jakoukoliv jinou komoditu jako je třeba ropa, plyn, pšenice atd. Přečetl jsem si body které uvádíte na http://www.sponel.cz a zajímá mě jak jich hodláte dosáhnout, Bod 1 - zrušit monopol ČEZu, no cesta by byla, rozdělit jej na menší společnosti podobně jako Standart Oil Trust v USA roku 1911. Bod 2 - zrušit motivační program ČEZu, hm, poděkujte vládě socdem, která ho zavedla, pravda v té době byla cena akcií kolem 100 Kč ( jestli se pletu, tak mě opravte ). Bod 3 - výměna vedení, obraťte se na p. Ratha, ten ví jak na to. Bod 4 - zmrazit vývoj elektřiny do zahraničí, tak to je opravdu zajímavé, nejjednoduší by bylo zakonzervovat některé z výrobních zdrojů, ale kdo to zaplatí? A co potom až bude nedostatek elektřiny a stávající zdroje budou nedostatečné včetně zakonzervovaných? Bod 5 - detailně prozkoumat expanzivní plány ČEZ, vidím to stejně jako u bodu 4. Pokr...

0 0
možnosti
PH

hekp

28. 11. 2008 4:07
Re: sponel

Bod 5 - Nedovolit ČEZu obchodovat elektřinu na energetické burze, hm, hm jak mají plánovat výrobu, pokud nebude známa spotřeba? Další problém je v tom že ČEZ je akciová společnost, žaloby akcionářů a následné soudní spory by byly prd proti tomu co tu dosud bylo. Bod 6 - omezit reklamu, no nevim k čemu by to vedlo.

 Mimochodem, neštve vás výkupní cena elektřiny z větrníků a slunečníků, mě jako spotřebitele přímo s... že mám příspívat jakýmsi parazitům na jejich tučné zisky. A bude hůře pokud se dodrží závazky, které upekli úředníci v Bruselu, viz zvýšit podíl obnovitelné elektřiny na x %.

 A jen tak na okraj, nechtěl bych být ve vaší kůži pokud uspějete ve svém tažení a za pár let se začne vypínat elektřina protože je nedostatek výrobních zdrojů.

0 0
možnosti
K

Kakarel

28. 11. 2008 0:56
Zelenino

souhlas, už aby tam byli všichni zloději! To bude zase lágru! A kvalitní šutr na silnice. ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2060x
Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Seznam rubrik