Lesk a bída průzkumů veřejného mínění - kritika ČT

16. 10. 2009 12:14:00
V ČR je zřejmě 125 procent obyvatel nad 18 let. Jinak si totiž nedovedu vysvětlit dva průzkumy o Lisabonské smlouvě, které vyšly jen několik hodin po sobě. A úplně opačný výsledek, to už nemůže být statistická odchylka. Tak dělá to Václav Klaus podle nás dobře nebo ne?

60 procent lidí si myslí, že prezident Václav Klaus odkládáním podpisu Lisabonské smlouvy poškozuje Českou republiku. Ale zároveň si 65 procent myslí, že prezident za nás bojuje a že ji podepsat nemá! Kde se stala chyba?

Oba články vyšly v rozmezí několika hodin: Nejdříve server iHNed citoval průzkum České televize - zde, potom Lidové noviny zveřejnily svůj vlastní zde.

Úplně opačný výsledek obou výzkumů prováděných ve stejných dnech na statisticky podobných vzorcích obyvatel není možný, tedy pokud....

Pokud nevezmeme v úvahu, že průzkum hanící Klausův postoj si zadala Česká televize hned po nedělních Otázkách Václava Moravce. Tam prezidentův tajemník Ladislav Jakl usvědčil moderátora tohoto pořadu ze zaujatosti. Pomiňme teď fakt, že si veřejnoprávní médium za peníze z mých koncesionářských poplatků nechává dělat exkluzivní průzkumy.

Pokud nevezmeme úvahu, že Lidové noviny prostřednictvím agentury Median položily otázku "Souhlasíte s postojem Václava Klause...", zatímco průzkum STEM se ptal na otázky takto: "Myslíte, že Václav Klaus poškozuje zájmy ČR..." a "Pokud nepodepíše Václav Klaus ani po verdiktu Ústavního soudu, měl by být odvolán?".

Je zřejmé, jak oba dva průzkumy musely dopadnout. Znamená to, že 60 procent lidí skutečně neví, jak má odpovědět, protože se s nimi nikdo nebaví. A je ostudou výzkumných agentur, že svými výzkumy takto manipulují. Průměrně vzdělaný sociolog přece musí umět položit nezaujatou otázku, která odhalí skutečnou preferenci dotazovaných. Jak potom věřit všem ostatním průzkumům například politických preferencí.

Lidové noviny jsou soukromé médium a mohou se ptát na cokoliv a kdykoliv, mohou být zaujaté, jak chtějí, pokud to konvenuje jejich čtenářům. Ale Česká televize nesmí - slovy Kodexu ČT - takto manipulovat veřejným míněním. "Na základě programu Rady Evropy pro veřejné vysílání Česká televize především vytváří svými pořady orientační bod pro všechny členy společnosti a podporuje soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a společenství; zvláště se pak musí vyvarovat jakýchkoli forem kulturní, sexuální, náboženské či rasové diskriminace a společenské segregace."

A takový tento půrzkum rozhodně nebyl. Ladislav Jakl měl v neděli pravdu, zpravodajství České televize by se mělo přejmenovat na Hon na Václava Klause.

A průzkumné agentury by možná konečně mohly zkusit vyzkoumat náš SKUTEČNÝ názor.

JCH

 

 

 

Autor: Jiří Chvojka | pátek 16.10.2009 12:14 | karma článku: 27.89 | přečteno: 1756x

Další články blogera

Jiří Chvojka

Jak jsme zahájili kampaň proti červené

Obvykle je kampaň s červenou barvou vedená proti komunistům, nebo si ji komunisté vedou pro sebe. Teď se na nás valí červená kampaň nejmenované největší české pojišťovny, která vám nabízí „férové podmínky“ pro pojištění.

8.9.2021 v 6:07 | Karma článku: 10.00 | Přečteno: 415 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 25.12 | Přečteno: 433 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 47 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 298 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 518 | Diskuse
Počet článků 54 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2060

Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...