Ještě jednou k pádu vlády: to je Václav Havel hluchý i slepý?

Myslel jsem si, že jde o mrtvé téma, vláda už prostě padla a budou předčasné volby. Ale ODS se chová jako by její oblíbenou hračku rozdupal na pískovišti v Horní Dolní sídlištní chuligán a stalo se z toho téma Rady bezpečnosti OSN. Navíc se do toho vložil i  bývalý prezident Václav Havel. Takže, pane exprezidente a pane expremiére, vážně si tu větu z Poslanecké sněmovny pamatuju jenom já?

"Já doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání sněmovny předložit důkazy o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem...." Mirek Topolánek, 16. března 2009 v Poslanecké sněmovně.

Takže si události bezprostředně předházející pádu vlády připomeňme: Česká televize s velkou pompou uveřejnila reportáž o tom, jak Marek Dalík přišel prosit jejího reportéra, aby nepouštěl reportáž o problémech s dotacemi, kterým čelil poslanec Wolf, zvolený za ČSSD, ale podporující tehdejší koaliční vládu. Neudělal to sice nejchytřeji, ale asi se nepohyboval za hranou zákona. Opozice toho naprosto legitimně využila a podrobila premiéra ve Sněmovně "grilování". Asi by se nestalo nic výjimečného, pokud by premiér opět odmítl odpovídat na otázky, nebo by celou akci zesměšňoval. Dopadlo by to jako mnohokrát předtím.

Ale stalo se něco, co podle mého názoru má mnohem hlubší dopad na pověst České republiky, než samotný pád vlády v době předsednictví Evropské unie. Premiér demokratické země, předseda Evropské unie se neumí vypořádat s útoky opozice a vyhrožuje jim blíže nespecifikovanými, temnými a tajemnými důkazy o porušení zákona. Opravdu si strážci morálky v čele s exprezidentem nemyslí, že vyhrožování tajnými zprávami tajných služeb a policie patří do arzenálu člověka, který má předsedat půlmiliardě Evropanů? Jsem jediný, kdo si to přečetl a řekl si: za tohle musí jít? Přece nemůžeme přehlížet, že tato věta je důkazem o tom tolikrát zmiňovanémzneužívání policie a dalších bezpečnostních složek.

Buď došlo k porušení zákona a manipulaci, kterou je potřeba vyšetřit a potrestat, nebo se tak nestalo a pak nějaké neurčité poznatky nesmí premiér používat jako bič na své oponenty!

Všechny ostatní důvody pro nebo proti vyslovení nedůvěry vládě jsou dle mého názoru v tomto světle bezvýznamné a irelevantní. O ostudě s pádem vlády se v Evropě i světě píše minimálně a spíše museli čeští novináři hledat třetího asistenta pátého zástupce některé evropské instituce, aby potvrdil, že pád české vlády je problém,  než že by to Evropa skutečně řešila.

Autor: Jiří Chvojka | úterý 21.4.2009 8:00 | karma článku: 24,38 | přečteno: 1389x
  • Další články autora
  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2060x
Místopředseda spolku Podvedení klienti, který se brání praktikám pojišťoven v kauze Investičního životního pojištění. Bývalý ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ a již mnoho let podnikatel v Public Relations a pohostinství.

Seznam rubrik